Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave objasnili krádež peňazí spred troch rokov

11.06.2013 Bratislava

Trestné činy spáchané v minulosti sú postihnuteľné aj v súčasnosti. O tom, že páchatelia trestnej činnosti si ani po rokoch nemôžu byť istí svojím únikom, svedčí aj prípad z minulého týždňa.
Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave niekoľko desiatok mesiacov intenzívne pracovali na prípade krádeže veľkej sumy peňazí spred troch rokov. Vďaka ich výborne vykonanej práci už v súčasnosti obvineniu z obzvlášť závažného zločinu krádeže čelí 57 – ročný muž z okresu Komárno.
Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania sa mal Zoltán H. krádeže dopustiť ešte dňa 12.10.2010 v priestoroch spracovateľského centra jednej z bankových spoločností v Žiline. Muž z uzavretého a plombou zabezpečeného boxu slúžiaceho na prevoz peňazí odcudzil časť finančnej hotovosti určenej na prevoz do spracovateľského centra banky v Bratislave. V predmetnom boxe sa nachádzali bankovky rôznych mien a nominálnych hodnôt v celkovej hodnote viac ako 900.000,- €. Pri krádeži muž z boxu odcudzil 2 zväzky bankoviek v nominálnej hodnote 1.000,- CZK a 5.000,- CZK. Podľa vyjadrenia zástupcu poškodenej spoločnosti, ktorá prevoz peňazí zabezpečovala, vznikla tejto spoločnosti krádežou škoda vo výške 6.000.000,- CZK (244.478,9,-€).
Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave v priebehu vyšetrovania vykonali všetky potrebné procesné úkony za účelom objasnenia skutku. Pri obhliadke miesta činu a prehliadkach niekoľkých vozidiel spoločnosti zabezpečujúcej prevoz peňazí zaistili stopy, ktoré následne podrobili kriminalisticko-expertíznemu skúmaniu.
Intenzívne pracovali a preverovali viacero vyšetrovacích verzií a okruh podozrivých osôb. Jednou z vyšetrovacích verzií bola už od začiatku trestného konania tá, že predmetného skutku sa dopustil zamestnanec spoločnosti zabezpečujúcej prevoz peňazí.
Vďaka výbornej operatívnej práci príslušníkov Odboru kriminálnej polície sa podarilo zistiť dôležité skutočnosti o finančnej situácii a záujme jedného z podozrivých mužov o výhodnosť zámeny kurzu českej koruny. Policajtom sa tak napokon potvrdila jedna z prvotných vyšetrovacích verzií.
Po zaistení potrebných dôkazných materiálov policajti Odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave v súčinnosti s Pohotovostným policajným útvarom KR PZ v Bratislave podozrivého muža v priebehu minulého týždňa zadržali a obmedzili na osobnej slobode. Pri výsluchu sa muž ku skutku v plnej miere priznal. Pre účely trestného konania muž dobrovoľne vydal hotovosť 400.000,- CZK a 2.000,- €, o ktorej sa vyjadril, že pochádza z predmetnej trestnej činnosti.
Na základe dôkaznej situácie vyšetrovateľ KR PZ v Bratislave muža obvinil z obzvlášť závažného zločinu krádeže, za čo mu v prípade preukázania viny hrozí 10 až 15 rokov trestu odňatia slobody.
 
npor. Mgr. Karina Považanová
hovorkyňa KR PZ v Bratislave
 

Vyberte región